Co warto wiedzieć o grillowaniu? 🧐

👉 Podczas procesu grillowania z tłustego mięsa wytapia się tłuszcz i spada na żarzące się węgle. Przy spalaniu wytwarza rakotwórcze związki, które wraz z dymem osiadają na pieczonym mięsie. Inne, niezdrowe substancje znajdują się w zwęglonych kawałkach pieczystego.

 

Jak zminimalizować negatywne skutki grillowania?🤔 Oto kilka istotnych rad:

✔️ Aby zabezpieczyć się przed działaniem tych szkodliwych związków, należy używać do pieczenia mięsa tacek lub aluminiowej folii, na które skapuje wytopiony tłuszcz.
✔️ Nie należy piec w zbyt wysokiej temperaturze, aby nie przypalać jedzenia.
✔️ Wcześniejsze zamarynowanie mięsa istotnie obniża zawartość rakotwórczych związków powstających w nim podczas grillowania.
✔️ Przed każdym kolejny grillowaniem wyczyść dokładnie ruszt.