Tomasz Kochel

Genisteina

To jeden z najlepiej poznanych i intensywnie badanych flawonoidów sojowych, który m.in. ma właściwości skutecznego przeciwutleniacza i zmiatacza wolnych rodników.Dieta przeciętnego człowieka powinna zawierać kilkadziesiąt mg tej substancji na dobę, tymczasem jej spożycie w krajach europejskich waha się na poziomie 1-3mg. Mając na uwadze cenne właściwości antyoksydacyjne flawonoidów sojowych, sportowcom w procesie wspomagania żywieniowego zaleca się m.in. stosowanie odżywek opartych o białko sojowe.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Witamina C

Obok witaminy E, zaliczana jest do kluczowych antyoksydantów chroniących ustrój przed szkodliwymi następstwami działania reaktywnych form tlenu.

czytaj więcej

Sylimaryna

Jest flawonoidem roślinnym o silnych właściwościach antyoksydacyjnych. Jednym z najlepszych jej źródeł są wyciągi z ostropestu plamistego. Sylimaryna odpowiada w szczególności za proces neutralizacji wolnych ...

czytaj więcej
POKAŻ